7.4.2015

PLUSSAPEITTO JUNIORISÄNKYYN


Talvitauon aikana heräsi suunnaton himo ommella kaikkea. Ihania kankaita oli kaamoksen aikana kertynyt kaappeihin ja kevätaurinko luonnollisesti herätti sisäisen sisustajan eloon. Väinön huone on jo hetken aikaa näyttänyt tunkkaiselta harmaan seinän takia (omissa silmissä) ja kaipasi muutosta, johon ei palaisi suuresti rahaa. Juniorisänky on edelleen käyttämättömänä, sillä meidän pieni äijä ei aikaisemmin ollutkaan valmis uuteen nukkumajärjestelyyn. Siitä sainkin idean Pinterestiä selatessa, että pyöräytän sänkyyn päiväpeiton tilkkutyönä. Suurien graafisten kuvioiden ystävänä, tämä malli oli juuri passeli tuomaan piristystä huoneeseen.


Hyvät naiset ja kenties herratkin, tässä teille ohjeeni päiväpeittoon!
   

TARVITSET
 • valkoista ja mustaa käsityöpuuvillaa (eurokangas). Suosittelen valitsemaan kummatkin kankaat samasta materiaalista, sekä ottamaan huomioon yhtäläisen kangastiheyden, jolloin ompelu on helpompaa.
 • pohjakangas (kodin1). Itse ostin pohjakangasta hieman suuremman palan varmuuden vuoksi, mikäli olisin innostunut suurentamaan päälipuolta. Ylimääräisestä kankaasta voi ommella jotain kivaa pientä.
 • ohutta vanua täytteeksi (kodin1). Kodin1 oli valmiiksi pakattua levyvanua pussissa, joka tuli halvemmaksi, kun metritavarana myytävä vanu.
 • valkoista ompelulankaa. Itse valitsin valkoisen langan ompeluun, mutta muukin väri toki käy.
 • tukevaa pahvia tilkkujen piirtämiseen, sekä kangaskynän/liitua. Tähän on varmasti Pro tilkkutyöläisillä upeat konstit ja vermeet, mutta itse käytin näitä ja hyvä tuli.

  Päätä minkä kokoinen täkki tulee olemaan valmiina. Oman täkin lopulliseksi kooksi tuli n.160x96cm ja jokaiseen tilkkuun lisäsin puolen sentin saumanvarat.
Suosittelen piirtämään paperille suunnitelman työstä ja askartelemaan paksulle pahville tilkkupalojen mallit (3 eri kokoa). Kuvan pahvimalleihin on lisätty saumanvarat. Pahveissa lukevat tilkkujen määrät eivät vastaa, lopullista tilkkujen määrää, sillä päätin kesken homman tehdä peitosta suuremman.
  Levitä kankaat vuorollaan tasaiselle alustalle ja piirrä tarvitut palat liidulla- itselläni ei ole kangaskynää, joten käytin normaalia liitua, mitä kaapista löytyi. Keskity piirtämiseen ja leikkaamiseen, sillä hätiköitynä tapahtuu virheitä ja eri kokoisten tilkkujen ompelusta voi pahimmillaan tulla helvettiä. Suosittelen hommaamaan kunnon kangassakset, mitä en tietenkään itse omista, joten voin jälkiviisaana sanoa sen olevan tärkeä väline tässä hommassa.
  Asettele palat tasaiselle alustalle (pöytä/lattia)ompelujärjestyksessä, jolloin näet onko tulevan täkin koko mieleinen. Itse lisäsin tässä vaiheessa yhden plusrivin lisää, koska työ näytti liian lyhyeltä juniorisänkyyn. Aloita ompelu yksi vaakarivi kerrallaan ja ompele kaikki vaakarivit valmiiksi, ennen niiden yhteen ompelua kokonaiseksi peitoksi.
  Tässä kohtaa pääsemme toiseen tärkeään ja tarkkuutta vaativaan vaiheeseen, SILITYKSEEN! Silitä jokaisen vaakarivin saumat huolella auki. Itse käytin silityksessä kolmea pistettä ja höyryä. Aseta silitetyt vaakarivit lattialle oikeaan järjestykseen ja aloita rivien ompelu yhteen - Kappale A, kappaleeseen B ja nämä taas kappaleeseen A, C (katso kuva ylempänä tekstissa)jne… 
Nuppineulaa työt huolella, niin että kohdistat kappaleiden saumat tarkasti, jolloin mustat ristit näyttävät hyviltä. Ei kannata huolestua, vaikka vaakarivit eivät olisi saman levyisiä reunoilta. Ompele kaikki rivit kiinni toisiinsa, jolloin syntyy valmis päälipuoli.

Jälleen pääsemme, ah, niin ihaniin silityshommiin. Silitä tilkkutyön saumat auki. Levitä pohjakangas lattialle oikea puoli ylöspäin. Aseta tilkkutyö pohjakankaan päälle nurjapuoli ylöspäin, jolloin pohjan ja päälipuolen oikeat puolet ovat vastakkain. Lopuksi aseta levyvanu näiden kaikkien päälle - kolme kerrosta ovat päällekkäin. Nuppineulaa kerrokset toisiinsa reunoilta niin, että ompelulle jää tarpeeksi tilaa ja jätä työn oikeinpäin kääntämiselle tarpeeksi suuri aukko (itse jätin n.25cm). Leikkaa ylimääräiset kankaat pois ennen ompelua (tämän vaiheen voit tehdä myös ompelun jälkeen). Ennen työn kääntämistä, leikkaa jokaisesta kulmasta kolmiot pois, jotta käännetyn työn kulmat asettuvat nätisti.

Pussiin ommeltu täkki on nyt käännetty, eikä kulmat irvistä rumasti. Itse silitin työn pienellä lämmöllä (1-2 pistettä), jotta sisällä oleva vanu ei sula liian kovasta lämmöstä.

Ompele kääntöaukko käsin siististi kiinni.

Aloin suunnitella vasta tässä vaiheessa tikkausta ja päätin kysyä vinkkejä entiseltä kässänopelta. Tikkauksessa ei ole hänen mukaan mitään muita sääntöjä, kunhan kaikki kolme kerrosta on ommeltu toisiinsa, jolloin sisällä oleva vanu ei möykkyynny täkkiä pestessä. Päätin ommella jokaisen mustan plussan, niiden ulkopuolelta valkoisella langalla, joilloin lopullisessa työssä päälipuoli pysyisi siistinä. Tikkauksia ommellessa keskityin ehkä liikaakin tähän tarkkuutta vaativaan duuniin, sillä huomaamatta aloin pidättää henkeä. Hupsista! XD
Pyrin ompelemaan mahdollisimman läheltä mustan ristin ulkopuolta, samalla kiskoen täkkinä milloin mihinkin suuntaan, jotta olisin välttynyt typeriltä rypyiltä taustapuolella...paljastettakoon, että en välttynyt. En ole mestari, mutta parhaani yritän.
Voit itse tikata työn haluamallasi kuviolla mm. ruudukko, raidat, salmiakki jne…
Päättele langanpäät siististi ja mikäli tarve vaatii, silitä työ vielä kerran kevyesti.

WUHUU! Selvisin hengissä elämäni toisesta tilkkutyöstä ja olen super ylpeä itsestäni, kun kerrankin onnistuin ompelussa ilman henkisiä- ja fyysisiä traumoja. Suosittelen lämpimästi kokeilemaan tätä helppoa ohjetta ja mikäli ongelmia tulee, meikämutsi on lähes aina tavoitettavissa.

Tsemppiä ompeluun!
Rakkaudella, talvikoomasta herännyt Mama, Reetta


6 kommenttia:

 1. Mielettömän hieno! Tuo huone on niin <3. Ja kiitos ohjeesta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei kiitos <3 ja kiitos vielä toisen ja kolmannenkin kerran :D toivottavasti ohjeesta on apua, mikäli pääsee testiin. Kiva kun kirjotit!

   Poista
 2. Mielettömän upea! Ihailtavaa kärsivällisyyttä ja sinnikkyyttä kun työvaiheita on noin paljon. Silittäminen ja tikkaukset on hermoja syöviä :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jee, kiitti :D tuo oli kyllä oikeasti yllättävän helppo tehdä, kunhan panosti ja keskittyi siihen mitä teki. Kannattaa kokeilla!

   Poista
 3. Mielettömän hieno ja hyvät ohjeet! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Iso kiitos :) Toivottavasti ohjeet on riittävät. Jos tulee kysyttävää, niin rohkeasti vaan juttusille.

   Poista