13.11.2014

HELPPO AVAIMENPERÄ PUUHELMISTÄ


Mä tein pari helppoa avaimenperää koska a) tarttin avaimenperää ja b) halusin nähdä millaisia mun puupalleroista tulee kun ne maalaa mattaisella akryylimaalilla. Näen myös miten mattamaali itsellänsä kestää kulutusta. Mutta sitten itse tutoriaalin pariin!


Tarvitset tähän avaimenperään seuraavat asiat:

  • avaimenperärenkuloita (löytyy esim. vanhoista avaimenperistä)
  • helmiä (mahdollisesti muukin materiaali käy mutta puu ainakin kestää esim. keraamista helmeä paremmin)
  • askartelulankaa (omani on nylon-nauhaa mutta myös nahkanauha, vahattu nauha jne käy, kunhan se kestää jonkun verran käytössä eikä purkaannu tai katkea heti)
Ja mistä näitä saa: Puuhelmiä löytyy askarteluliikkeistä, monissa niillä on vaan aika överikova hinta. Tiimarin kadottua myös kirjakaupat on alkaneet panostaa askartelupuoleen ja omat käsittelemättömät puupalleroni löysin Suomalaisesta kirjakaupasta. Puuhelmiä on helpompi löytää valmiiksimaalattuina, mutta niissä ei ainakaan ole kovinkaan usein silmääni mielyttäviä värejä, joten maalasin omani itse akryylimaalein. Nauhani on Tigeristä jossa on myös nahkanauhaa, itse en vain löytänyt mustaa jota nimenomaan olisin halunnut! Ja kuten mainitsin avaimenperärenkaat jää tälläsellä harakalla varastoon jos aiemmat avaimenperät hajoaa.. Ensin leikataan sopivan pitkä pätkä narua. Nauhan on hyvä olla pitkä että kaikki helmet mahtuvat löyhästi nauhaan ja saat vielä päänkin lopuksi solmittua ilman isompia kiroiluita. Mun pätkä on heittämällä joku 25cm pitkä? En mitannut, en oikein harrasta mittailua.Sit joku solmuasiantuntija voi kertoa mikä tuo ylläoleva solmu on? Narun keskikohta solmitaan ylläolevalla tavalla avaimenperään. Lenkki läpi renkaasta ja hännät läpi lenkistä. Myöhempää ajatellen solmu kannattaa hivuttaa tuohon kohtaan josta avaimetkin hivutetaan avaimenperään, jotta avaimen pujottaminen on helpompaa. Myös jos sattuu olemaan jotain muita pieniä metallirenkuloita väliin voi laittaa sellaisenkin.


Sitten pujotellaan helmiä haluttu määrä ja haluttuun järjestykseen. Lasten kanssa tää askartelu toimii myös kun laittaa lankoja valmiiksi avaimenperärenkuloihin ja antaa lasten tehdä pujottelutyö. Kestävämpää saa kun laittaa molemmat narut helmien läpi.


Lopuksi päähän tehdään ISO solmu ettei pallerot tipu pihalle. Nauhani oli hyvinkin ohutta joten jouduin tekeen ehkä 3 solmua päällekäin ennenkö helmet pysyivät nätisti paikallaan. Solmiessa kannattaa huomioida se että jäisi n. sormen verran tyhjää tilaa helmien ja solmun välille. Näin helmet roikkuu nätimmin nauhassa eikä niistä tule sellainen liian tiukka paketti. Solmun voi myös tehdä viimeisen helmen ympäri. Riippuu mitä materiaalia nauhasi on, mutta omalleni pitää näyttää hieman sytkäriä että se ei lähde heti purkaantumaan.

Eikö ollutkin helppo? Tää sopii vaikka sinne pikkujoulupakettiin vietäväksi tai lasten kanssa askarteltavaksi.

- Anna -

ps. Valo olis kivaa... Kuvat ovat aika pimeitä tästä syystä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti