25.4.2015

DIY AMPPELI MESSINKIPUTKESTAJoulun tienoilla sain idean rakentaa ohuesta metalliputkesta himmelin, mutta kiireiden vuoksi homma jäi ajatuksen tasolle. Löysin Tampereen Tuomiokirkonkadulta allekirjoittaneen taivaan, askartelijoiden erikoisliikkeen, Harraste oy:n. Liike oli lattiasta kattoon kaikenlaisia askartelutarvikkeita, mukaanlukien pitkään etsimäni ohuet metalliputket. Valikoimasta löytyi monen paksuisia, kuten myös eri materiaaleista valmistettuja putkia. Juteltuani mukavan myyjän kanssa, päädyimme valitsemaan 4mm messinkiputkea, joka oli hänen vinkin mukaan kupariputkea parempi vaihtoehto kestävyyden puolesta. Omaksi onnekseni olin ostanut kaksi metriä putkea, sillä se sattui olemaan juuri riittävä määrä tämän kokoiseen amppeliin.

TARVITSET

 • Messinkinputkea 2m (askartelu- ja harrastekaupat, kuten Harraste Oy)
 • 0,40 mm kalastussiimaa (omani ostin Prismasta)
 • Sivuleikkurit tai tongit
 • Pyöreä kukkaruukku, jonka halkaisija n.13-14cm (kuvan ruukku ja kasvi myös Prismasta)
Sitten pääsemmekin aloittamaan itse työn. Leikkasin (lue: mies leikkasi, sain allergiakohtauksen putkesta xD) putkesta tarvittavat palat tongeilla, jolloin putkien päät menivät luonnollisesti puristuksiin, eli lyttyyn. Jälkikäteen puristin tongeilla putkensuut takaisin mahdollisimman pyöreiksi ja tarkistin, että päädyt on suhteellisen siistit. Mikäli näin ei ole, voit hioa päädyt kevyesti hiomapaperilla. 
Kokeilin putken leikkaamiseen myös rautasahaa, mutta todella surkealla menestyksellä. Vuokrakodissamme ei valitettavasti ole tukevaa ruuvipenkkiä, eikä puristimista ollut mitään hyötyä tässä tapauksessa. Pelkäsin, että joltain on pian ranteet auki ja siihen jäisi amppelin palaset lojumaan verilätäkköön, meidän kiitäessä ensiapuun.
Suosittelen siis lämmöllä muita konsteja! :DTässä vaiheessa aloin pujoittelemaan siimaa putkiin. Suosittelen aloittamaan keskimmäisestä kolmiosta (katso kuva) ja siitä seuraavaksi ulompiin kolmioihin. Amppelin kasaaminen muistutti hyvin pitkälti himmelin tekemistä, johon löytyy rutkasti ohjeita kirjoista ja netistä. Itse pujottelin putket PITKÄÄN siiman pätkään sen enempää miettimättä, kunhan lopputulos oli mahdollisimman kestävä, eikä putken terävät reunat rikkoisi siimaa.VOILA!

Kevätkotiin sopiva amppeli on valmis. Putken maalaaminen onnistunee mm. akryylimaalilla, mikäli messingin väri ei miellytä omaa silmää tai sovi sisustukseen. Ei muuta kun askartelemaanpaskartelemaan.

Onko teidän koteihin harkittu amppeleiden ostamista tai tekemistä, mikäli taloudesta löytyy kasveja syöviä/tuhoavia lapsia tai eläimiä? oi, nuo sisustamista hidastavat ihanat pikku kaverit.

Kätensä ruvelle raapinut askartelija, 
Reetta

4 kommenttia:

 1. Tää on niin hieno! <3 Mulle kans!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, tuo on kyllä ihan huippu kiva tehdäkkin ;) mielellään tekisin näitä enemmänkin, vaikka pieniä määriä myyntiin.

   Poista
  2. Hanki sitä ennen kunnon putkenleikkuuvälineet :D

   Poista