7.12.2014

LAHJAIDEA: MUKI MUMMOLLE JA UKILLE
Tämä askartelu on niitä jotka tehdään ehdottomasti muksun kanssa! Mikä olisi liikuttavampi lahja mummolle ja ukille kuin omin lapsenlapsen pikku kätösin valmistettu muki. Aamulla voi sitten mietiskellä mitä sille kullannupulle kuuluu ja samalla siemailla kahvia. Toivottavasti mummo ja ukki ei nyt eksy lukemaan tätä blogia, ettei joululahjaylläri paljastu!

Tähän tarvitset:
 • posliinitusseja (löytyy askartelukaupoista, omani on ostettu sinellistä kaaaauan aikaa sitten, joten pysyvät hyvänä tosi pitkään)
 • uunikuumennusta kestävän posliinimukin tai muun astian.
 • sen muksun ja kärsivällisyyttä ja tarkkaavaisuutta ettei tussia ole pitkin kämppää.. (Tai voithan sinä itsekin koristella mukin mieluisaksi.)
Annoin Meelikselle aina yhden tussin kouraan ja luvan piirrellä mukeihin mitä hän halusi. Tussit pitää vain pumpata ensin kunnolla että väriä tulee suht hyvin myös vaakatasossa. Normaalisti pystyasento toimii paremmin.  Kun taiteilija ilmoitti olevansa valmis (lähti lätkimään) vein mukit kylmään uuniin ja katsoin tussin kyljestä seuraavan ohjeen: "Laita esine kylmään uuniin, säädä lämpötila 160 asteeseen. Paista 10 min. uunin lämpemisestä. Avaa luukku ja anna esineen jäähtyä uunissa." Noilla varotoimenpiteillä siis vältetään sitä ettei posliiniastia halkea kovasta kylmän ja kuuman vaihtelusta. Nostin kuitenkin huoletta omat mukini pöydälle niiden paistuttua ja uunin oltua kiinni pari minuuttia. Meillä kun on katti ja kaksivuotias niin en ala uunia pitelemään auki. Hauraamman posliinin kanssa pitäisin varmaan "äidin askartelupäivän" niin ettei vaaratilanteita synny.

Hyviä ideoita on myös tehdä esim. nimikkomuki niin että leikkaat kontaktimuovista kirjaimen ja piirtelet kirjaimen ympärille niin että ottaessasi muovin irti kirjain erottuu selkeästi mukin kyljessä. Jos et halua antaa posliinitussia lapsen käteen, on olemassa keinoja myös tehdä siirtokuva lyijykynäpiirroksesta jota kannattaa kokeilla. Meillä Meelis tottelee suht hyvin "ei suuhun" käskyä ja kynät eivät ole enää pitkään aikaan suuhun eksyneetkään.

Tykkäättekö te tehdä itse lahjoja sukulaisille? Mitä teette tänä vuonna?

- Anna - 

2 kommenttia:

 1. Me tehtiin viime jouluna kanssa mukit mummoille ja ukille, yhtä innoissaan lahjasta oli itse tekijä niinkuin saajakin, sinänsä siis aika nappi lahja :-) Ja tuo askartelu ei lompakkoakaan pahemmin verota, onneksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä! Mukit oli pari euroa kipale ja kynät maksoi aikanaan 4€/kpl vissiin... Eikä varmasti tule vastaan toista samanlaista <3

   Poista